Hrvatska

KRITIKA: Andrej Plenković: Kukuriku koalicija ne snalazi se u Europskoj uniji

'Glavni dio programa temelji nam se na pravim i strukturnim reformama.'

Piše: PolitikaPlus

Nositelj koalicijske liste HDZ-HSP AS-HSS-BUZ-HDS-ZDS Andrej Plenković je prozvao vladajuću Kukuriku koaliciju da se nikako ne snalazi u hrvatskom članstvu u EU, te je okupljene na predstavljanju liste u Koprivnici pozvao da na predstojećim europskim izborima daju glas njezinim kandidatima.

Kukuriku koalicija, što se potvrdilo, nikako se ne snalazi u članstvu u Europskoj uniji. Najprije su nam kao odgovor na uhidbeni nalog Josipa Perkovića ponudili 'lex Perković' ne poznajući da EU počiva na vladavini prava. Na sreću, naše pravosuđe to zna pa se stvar izgladila

"Kukuriku koalicija, što se potvrdilo, nikako se ne snalazi u članstvu u Europskoj uniji. Najprije su nam kao odgovor na uhidbeni nalog Josipa Perkovića ponudili 'lex Perković' ne poznajući da EU počiva na vladavini prava. Na sreću, naše pravosuđe to zna pa se stvar izgladila. Drugo, vladajuća koalicija izuzetno loše koristi fondove EU, s obzirom da smo umjesto neto korisnika novca mi u ovom trenutku neto uplatitelj. Treća stvar je neznanje u provođenju mjera za smanjenje proračunskog deficita. Bila su već dva rebalansa proračuna, no čisto računovodstvenog karaktera" poručio je Plenković.

U ime HDZ-a je naglasio kako ta stožerna stranka koalicijske liste ima dva cilja uoči predstojećih izbora - pomoći kandidatu Europske pučke stranke Jean Claudeu Junckeru da relativnom većinom postane šef Europske komisije, te da lista i HDZ osvoje najviše od 11 hrvatskih mandata u Europskom parlamentu.

"Glavni dio programa temelji nam se na pravim i strukturnim reformama na razini Hrvatske, ali i Europske unije, a koje u konačnici vode do ekonomskog rasta i većeg zapošljavanja", istaknuo je Plenković.

HDZ-ova kandidatkinja Ivana Maletić rekla je kako je Europska komisija u dva navrata Hrvatskoj predviđala izlazak iz recesije u 2014. godini i to s 0,5 posto ekonomskog rasta, ali da posljednji izvještaj predviđa pad od 0,6 posto.

"To znači da je Hrvatska uz Cipar jedina u EU koja se još uvijek nalazi u recesiji. Zašto je to tako? Pa recimo zato jer smo od 1. srpnja prošle godine do danas za članstvo u EU uplatili čak tri milijarde kuna (oko 300 milijuna mjesečno), a iz fondova povukli smo točno nula kuna", poručila je, prozivajući vladajuće kako nisu bili u stanju povući ni predujam od 150 milijuna eura.

"Rekli su da je kriv softver, no činjenica je da nam Europa to nije dala zbog nedostatnih kapaciteta za korištenje sredstava. Što se tiče sredstava iz IPA fondova, od 835 milijuna eura Hrvatska je povukla 598 milijuna eura. Naplatiti smo uspjeli tek 393 milijuna", kazala je Maletić.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hdz, andrej plenković, hdz-hsp as, kukuriku koalicija, europski parlament