A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/M-N/natalija-martincevic-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Natalija Martinčević iznenađena IDS-ovim otkazivanjem konferencije za novinare | Politika+
Hrvatska

REAKCIJA: Natalija Martinčević iznenađena IDS-ovim otkazivanjem konferencije za novinare

'Naša suradnja nije usmjerena protiv bilo koga.'

Piše: PolitikaPlus/Hina

Natalija Martinčević, saborska zastupnica i predsjednica Udruge za pokretanje inicijative za osnivanje Narodne stranke - reformisti, kazala je kako je iznenađena IDS-ovim otkazivanjem za sutra najavljene konferencije za novinare, na kojoj su ona i IDS-ovac Ivan Jakovčić trebali govoriti o budućoj suradnji IDS-a i udruge.

"Ovo što je tiskovna otkazana me iznenađuje zato jer suradnja nije usmjerena protiv bilo koga. Dapače, to je jedna vrlo pozitivna inicijativa koja je trebala okupiti i stranke vladajuće koalicije i opozicije, jer se radi o temama koje su bile dio Plana 21, a nisu realizirane. Radi se o dobrim i kvalitetnim prijedlozima koji mogu pomoći našim građanima da žive kvalitetnije", izjavila je Martinčević za Hinu.

IDS je jučer medijima uputio poziv za konferenciju za novinare u Varaždinu, na kojoj su Martinčević i Jakovčić trebali govoriti o suradnji IDS-a i udruge na pojedinim programima i zakonskim prijedlozima vezanima uz decentralizaciju, EU fondove i izborna pravila. No, iz IDS-a su danas priopćili kako se konferencija otkazuje, zbog tumačenja pojedinih medija da ta stranka suradnjom sa spomenutom udrugom želi stvoriti alternativnu koaliciju na štetu Kukuriku koalicije.

 

'Ovo što je tiskovna otkazana me iznenađuje zato jer suradnja nije usmjerena protiv bilo koga. Dapače, to je jedna vrlo pozitivna inicijativa koja je trebala okupiti i stranke vladajuće koalicije i opozicije, jer se radi o temama koje su bile dio Plana 21, a nisu realizirane. Radi se o dobrim i kvalitetnim prijedlozima koji mogu pomoći našim građanima da žive kvalitetnije.'

Martinčević je naglasila kako bi ostali partneri u Kukuriku koaliciji (SDP, HNS i HSU) trebali prepoznati okvire suradnje IDS-a i Udruge, o kojima je sutra trebalo biti riječi na konferenciji za novinare.

Ta suradnja, dodala je, obuhvaćala bi zakonski prijedlog po kojemu bi se svi projekti prihvaćeni od EU financirali iz državnog proračuna, jer jedinice lokalne i područne samouprave te ostali sudionici u projektima nemaju dostatna sredstva za financiranje.

Jedna od tema trebala je biti i stav Udruge o podjeli Hrvatske na sedam regija, uz poznatih pet još Istru i Međimurje, kao i prijedlog da se za parlamentarne izbore donese zakon o poluotvorenim listama, kako bi građani mogli dati svoj glas određenom kandidatu.

"To su poveznice naše buduće suradnje o kojima smo razgovarali i koje smo željeli predstaviti. Međutim, koliko sam shvatila, napravila se atmosfera da bi naša suradnja napravila odmicanje IDS-a od vladajuće koalicije, što nikako nije bila ideja. Ideja je bila potaknuti vladajuću koaliciju i ostale stranke da prihvate naše kvalitetne prijedloge", poručila je Martinčević.

Dodala je da se u međuvremenu nije čula s Jakovčićem, ali je razgovarala s predsjednikom IDS-a Borisom Miletićem koji, po njenim riječima, u potpunosti ostaje na pozicijama vezanima uz suradnju.

Upitana je li bilo pritisaka prema Jakovčiću vezano uz sazivanje konferencije za novinare, Martinčević je odgovorila da to treba njega pitati.

"Ako se radi o određenoj potpunoj panici radi suradnje, to nije dobro jer su svi prijedlozi vrlo pozitivni i kvalitetni. Ako su takve reakcije postojale mislim da one ne idu u interesu i dobrobiti građana Hrvatske", istaknula je Martinčević.

Potvrdila je kako je na sutrašnjoj konferenciji za novinare trebala biti i pružena potpora Jakovčiću kao kandidatu Kukuriku koalicije na predstojećim izborima za Europski parlament. "Budući se Jakovčić dokazao kao osoba koja je snažno i jako 'dignula' Istru kao regiju, a s obzirom da sjeverna Hrvatska nema kandidata koji bi mogao ući u EU parlament, smatramo da bi Jakovčić bio naš najbolji predstavnik, ali i ostalih hrvatskih regija", kazala je Martinčević.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

kukuriku koalicija, ids, plan 21, Natalija Martinčević