Burze

DANAS NA BURZI: Zagrebačka burza: Razočaravajući rezultati tvrtki gurnuli Crobex na najnižu razinu u 16 mjeseci

''Objavljeni poslovni rezultati nisu impresivni i većinom ukazuju na pad profitabilnosti domaćih tvrtki.''

Piše: PolitikaPlus

Na Zagrebačkoj se burzi danas očekuje mirnije trgovanje nego u srijedu, kada su Crobex indeks zaronili na najniže razine u 16 mjeseci jer kvartalni poslovni rezultati domaćih kompanija nisu impresionirali ulagače. Svih šest analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Indeks Crobex pao je u srijedu 1,02 posto, na 1.721 bod, dok je Crobex10 potonuo 1,17 posto, na 970 bodova. Oba indeksa zaronila su na najniže razine od prosinca 2012. godine.


Redovni promet dionicama iznosio je 15,1 milijun kuna, dvostruko više nego dan prije, što se zahvaljuje intenzivnijem trgovanju, nakon objave kvartalnih poslovnih rezultata većine najvećih domaćih kompanija.

„U srijedu je bio vrhunac sezone objava poslovnih rezultata domaćih kompanija, pa je trgovanje bilo intenzivnije. Objavljeni poslovni rezultati nisu impresivni i većinom ukazuju na pad profitabilnosti domaćih tvrtki. Crobex je znatnije pao ponajviše pod pritiskom spuštanja cijene dionice HT-a na novu rekordno nisku razinu“, kaže Marko Oluić, broker u Podravskoj banci.

Uz redovni promet od gotovo 6 milijuna kuna, cijena dionice HT-a potonula je 3,26 posto, na povijesno najnižu razinu od 155,56 kuna. U srijedu je ta kompanija izvijestila da su u prvom tromjesečju njezini prihodi pali više od 6, a neto dobit više od 16 posto.

Dionicama Ericssona Nikole Tesle ostvaren je, pak, promet od 1,3 milijuna kuna, a cijena im je skliznula 0,70 posto, na 1.608,50 kuna.

S padom cijene, i to za 1,75 posto, na 282 kune, dan su završile i dionice Podravke, kojima je ostvareno 819,5 tisuća kuna prometa.

Znatniji pad cijene zabilježile su i dionice Petrokemije, za 9,09 posto, Đuro Đaković Holdinga, za 4,89 posto, i Atlantske plovidbe, za 3,75 posto.

„Danas očekujem mirniji dan na Zagrebačkoj burzi jer je dio investitora zbog skraćenog radnog tjedna odsutan, a trgovanje bi opet moglo živnuti sljedeći tjedan, kada u srijedu nastupa ex-dividend date za dionice HT-a“, kaže Oluić.

Poticaj domaćim ulagačima ne stiže danas ni sa svjetskih burzi, na kojima se trguje oprezno uoči podataka o zaposlenosti u SAD-u, koji će biti objavljeni danas poslijepodne i koji bi mogli znatno usmjeriti tržišta.

Na Wall Streetu je jučer Dow Jones oslabio 0,13 posto, na 16.558 bodova, a S&P 500 indeks 0,01 posto, na 1.883 boda.

I na azijskim se burzama jutros trgovalo suzdržano, a sličan scenarij očekuje se i na europskim tržištima.

„Na Wall Streetu će u fokusu investitora danas biti objava podataka o zaposlenosti u SAD-u u travnju“, kaže Marko Oluić.

Rast američkog gospodarstva oštro je usporio u prvom tromjesečju, no u drugom se kvartalu očekuje ubrzanje. Niz posljednjih podataka na to i ukazuje, no to bi trebali potvrditi i podaci s američkog tržišta rada.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je u travnju broj zaposlenih porastao za 210.000, što bi bio najveći rast od studenoga, te da je stopa nezaposlenosti skliznula sa 6,7 na 6,6 posto