Ilijana Grgić

KOLUMNA ILIJANE GRGIĆ: Zoran Milanović i njegova tri mušketira pokreću novi Clean start?

S obzirom na premijerovo kratko pamćenje, najjeftinije bi bilo podvaliti mu obavljeni popis dugova.

Piše: Ilijana Grgić

- Ne znam. Ne mogu ministri biti u ratu sa mnom niti ja s njima, jer ukoliko do toga dođe, onda brzo odlaze. Dakle, da razjasnim: ja postavljam pitanja i postavljam pravac Vlade i za to odgovaram. Ovdje se radi o nekim pitanjima koja još moramo raščistiti, bez predviđanja ičije odgovornosti. No morat ću se s nekim stvarima osobno pozabaviti i zainteresirati se te si postaviti neka pitanja, bez da predviđam ičiju krivnju, naravno rekao je, a tko drugi nego Zoran Milanović, uz to bio je jako iznenađen što je šefica porezne podnijela ostavku, jer eto bila je, ako ništa drugo - 'žestoka' .

 

Milanović priznaje da je to nešto što se njega ne tiče, kao da nije riječ o jednoj o najvažnijih funkcija u državi.  Na cijelu aferu oko Nade Čalović  Smiljanac  izvukao je džokera zvanog ''prijašnja vlada'', pa je posebno imenovao tri mušketira - Orsata, Rajka i Slavka - da istraže te milijunske dubioze koji se zamračuju. 

Eto da ne znamo da je naš premijer samo jeo slasnog prvosvibanjskog graha, pomislili bi da se na njegovom repertoaru našla malo jača možda i halucinogena hrana. Ali ostavimo šalu na stranu, još jedna u nizu 'specifičnih' premijerskih poslastica pokazuje da se Zoran Milanović više i ne trudi biti premijer, više se ni trudi bar ostaviti dojam da bar prividno ima sve pod svojom kontrolom. 

 

Milanović u situaciji kad se šeficom porezne bavi USKOK, priznaje da je to nešto što se njega ne tiče, kao da nije riječ o jednoj o najvažnijih funkcija u državi. Na cijelu aferu okoNade Čavlović Smiljanec izvukao je džokera zvanog 'prijašnja vlada', pa je posebno imenovao tri mušketira - Orsata, Rajka i Slavka - da istraže te milijunske dubioze koji se zamračuju. 

 

Zaboravio je naš premijer da su u siječnju 2013. javnosti predstavljeni rezultati projekta Clean start, koji je Kukuriku koalicija najavila još na početku mandata.

Iz Milanovićeva prvosvibanjskog obraćanja, a to je da se Zoran jako boji Slavka, i da bi bio siguran da će ga držati tamo gdje mu je mjesto ima potrebu pojasniti kako eto njih dvojica niti bili koji drugi ministar ne može biti u ratu sa njim jer ako do toga dođe, onda brzo odlaze.

''Šestomjesečna analiza financija zatečenih prilikom preuzimanja vlasti pokazala je da je stanje u 22 državne institucije i poduzeća loše s velikim minusom na računu. Ipak, iz Vlade poručuju: Clean start podloga je za sustavne promjene i nužne strukturne reforme," potpredsjednik Vlade Neven Mimica predstavio je analizu koju su napravile tri konzultantske tvrtke, javljali su mediji. Tada se prstom upiralo u ministarstva gospodarstva, poljoprivrede i financija kod kojih su postojala neplaćena potraživanja od oko 1,4 milijarde kuna.

 

E sad, nije jasno što bi to trebali njih trojica reći premijeru, znamo li koji su rokovi da se taj izvještaj podnese i hoće li se za njega ponovo uzimati konzultanti ili će se samo preraditi izvještaj iz 2013. S obzirom na ''pamćenje'' predsjednika Vlade, mislim da je najisplativije samo mu podvaliti taj stari popis dugova.

 

Još je nešto vidljivo iz Milanovićeva prvosvibanjskog obraćanja, a to je da se Zoran jako boji Slavka, i da bi bio siguran da će ga držati tamo gdje mu je mjesto ima potrebu pojasniti kako eto njih dvojica niti bili koji drugi ministar ne može biti u ratu sa njim jer ako do toga dođe, onda brzo odlaze.

"Dakle, da razjasnim: ja postavljam pitanja i postavljam pravac Vlade i za to odgovaram",  rekao je Milanović.

 

Što je nakon svega preostalo Nadi Čavlović Smiljanec. U turbulentnim vodama pliva još od 1994. godine, pa je Nada lako shvatilada je vrag odnio šalu. Znala je da će u ratu između Linića i Milanovića, kao sporedna figura vjerojatno biti žrtvovana, pa je preduhitrila cipelarenje koje je moglo trajati tjednima i zato sama rekla – Bok dečki, odoh ja u Sabor, plaća je dobra i manje se radi. A ima tu i drugih povlastica.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

orast miljenić, sabor, premijer, slavko linić, zoran milanović