Zagreb

SKUPŠTINA: Sandra Švaljek: Centar za gospodarenje otpadom treba graditi u Zagrebu

'Svaka lokacija izvan Zagreba, povezana je sa dodatnim troškovima.'

Piše: PolitikaPlus/Hina
Govoreći o mogućoj lokaciji u zagrebačkom Resniku, rekla je da se radi o velikom kapitalnom projektu "teškom" 200 do 300 milijuna eura koji će Grad predložiti za financiranje iz fondova EU i mogao bi dobiti tri četvrtine bespovratnih sredstava.

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Sandra Švaljek istaknula je danas kako centar za gospodarenje otpadom s termičkom obradom otpada treba graditi u Zagrebu, jer je grad dužan zbrinuti otpad.

"Svaka lokacija izvan Zagreba, povezana je sa dodatnim troškovima", istaknula je Švaljek na sjednici Odbora za zaštitu okoliša zagrebačke Gradske skupštine o prijedlogu aktivnosti na uspostavi cjelovitog sustava gospodarenja otpadom u gradu.

Govoreći o mogućoj lokaciji u zagrebačkom Resniku, rekla je da se radi o velikom kapitalnom projektu "teškom" 200 do 300 milijuna eura koji će Grad predložiti za financiranje iz fondova EU i mogao bi dobiti tri četvrtine bespovratnih sredstava.

Istaknula je da se u tom projektu moraju maksimalno uvažiti potrebe zaštite okoliša i zdravlja građana. Pozvala je članove Odbora da dođu u Gradski ured za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj kako bi dobili sve informacije koje ih zanimaju, a predsjednik Odbora Andrija Mikulić (HDZ) predložio je da odu i u obilazak Centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Resniku.

Nezavisni gradski zastupnik Vladimir Ferdelji istaknuo je da kad se govori o zaštiti zdravlja građana, to je pitanje tehnologije, a ne lokacije. "Moramo upotrijebiti takvu tehnologiju da ne ugrožava ničije zdravlje", poručio je. Govoreći o lokaciji budućeg centra, Ferdelji je rekao kako ne postoji niti jedan mjesni odbor koji bi, kad bi ga se pitalo, pristao da je na njegovom području gradi centar te da o tome treba pitati cijeli Zagreb.

Dodao je i kako Grad centar ne može izgraditi svojim sredstvima te da sada imamo priliku koristiti sredstva fondova EU. Ferdelji je istaknuo kako niti jedno rješenje nije savršeno, ali moraju prihvatiti najbolje.

Pomoćnica pročelnika za zaštitu okoliša i gospodarenje otpadom Sandra Tucak Zorić rekla je da je u centralnom uređaju za pročišćavanje otpadnih voda trenutno oko 350.000 tona mulja koji treba riješiti, odnosno spaljivati u okviru centra za gospodarenje otpadom koji bi trebao biti izgrađen do kraja 2018. kada se mora zatvoriti odlagalište otpada Jakuševec. Rekla je da će do tada biti još oko 300.000 tona mulja. Dodala je da se mulj na postojećim plohama može odlagati maksimalno još godinu dana.

Mikulić je za kraj svibnja najavio nastavak sjednice Odbora o toj točki kako bi vidjeli što je s planom gospodarenja otpadom kao osnovnim strateškim dokumentom vezanim za gospodarenje otpadom u Zagrebu, koji bi trebao biti završen u lipnju.

Rekao je da gradska uprava tijela predlažu da se budući centar za gospodarenje otpadom s termičkom obradom otpada gradi u Resniku, a on misli da gradskim zastupnicima trebaju dati dobre argumente za bilo koju lokaciju, a ne samo za Resnik i da mora biti više alternativa.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

SANDRA ŠVALJEK, Centar za gospodarenje otpadom, ZAGREB, SKUPŠTINA