Kultura

ORIGINALNO: Multimedijalna izložba 'U ritmu dodira' u Galeriji Klovićevi dvori

Poticaj za izložbu bila je muzejsko-edukativna akcija iz 2010. kojoj je tema bila dodir.

Piše: PolitikaPlus

Multimedijska izložba "U ritmu dodira", koja prati mlađu generaciju umjetnika koji aktivno uključuju posjetitelje u svoj rad čime publika postaje integralnim dijelom umjetničkog doživljaja, otvara se 29. travnja u Galeriji Klovićevi dvori, a namijenjena je, najavljuju iz te zagrebačke galerije, videćim osobama, osobama s oštećenjem vida i svima koji su prekoračili svoja ograničenja ili to žele.

Poticaj za izložbu bila je muzejsko-edukativna akcija iz 2010. kojoj je tema bila dodir. Upravo je ona pokrenula osmišljavanje izložbe za osobe s oštećenjem vida, kojima se zbog nemogućnosti vizualne percepcije aktiviraju druga osjetila, ponajprije dodir, odnosno taktilni doživljaj umjetničkih djela, što je obično u muzejima strogo zabranjeno.

Organizatori ističu da je raditi tu izložbu bio pravi izazov u želji da dobiju odgovore na to kako osobama s oštećenjem vida nemogućnost vizualnog doživljaja oplemeniti taktilnom dimenzijom kojom započinje reakcija na materijalni svijet koji nas okružuje, a pritom i sve druge potaknuti na interakciju s umjetničkim radom.

Također, nastoje ukazati na nužnost promjene odnosa prema osobama s invaliditetom te jaču integraciju osoba s poteškoćama, a posebice onih kojima je uskraćen vizualni doživljaj, a smatraju i da se time može pomoći videćim osobama da drugačije dožive umjetničko djelo, te maksimalno koriste ostala osjetila i usmjere pažnju na detalje.

Iako je uobičajeno da se za osobe s oštećenjem vida rade izložbe skulptura, na ovoj su osim kipara zastupljeni umjetnici raznih poetika, grafičari, slikari, video-umjetnici. To su Ana Kovačić, Vitar Drinković, Nikolina Zanoški, Petar Popijač, Dalia Finek, Petra Kovačić, M_1300 iza čijeg se imena kriju Maja Blažek i Marita Stanić, Vana Gaćina, Luka Hrgović i Duje Medić, Monika Meglić, Iva Čurić, Iva Haramina, Jenny Brosinsky iz Berlina i Sanja Fališevac.

"Ta izložba uvjetuje sasvim novi način ponašanja, traži interakciju dodirom, opipavanje bez ograničenja, potencira istraživanje, a nudi videćim osobama da stave povez preko očiju i time iskažu empatiju prema osobama oštećena vida uz vodstvo videće osobe bez poveza i navodi posjetitelja na iskustvenu pustolovinu", ističe se u najavi izložbe. "Mladi umjetnici kreirajući djela vizualno-taktilnih senzacija u novonastalom podrumskom ambijentu zasigurno će promijeniti frekvencije naših misli i podići atmosferu na neku višu dimenziju", dodaje se.

Autorica projekta je kustosica Ljiljana Velkovski, a likovni postav napravila je Nikolina Jelavić Mitrović.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

klovićevi dvori, izložba, muzej