A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/E-F/eu-zastava-fb-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Izlazak Britanije iz EU uništio bi poziciju Londona kao financijskog središta | Politika+
Mojbiz

ANALIZA: Izlazak Britanije iz EU uništio bi poziciju Londona kao financijskog središta

'To je još jači dokaz da bi izlazak Britanije iz EU-a bilo posljednje što toj zemlji treba.'

Piše: PolitikaPlus

Izlazak Britanije iz Europske unije (EU) mogao bi uništiti poziciju Londona kao jedinog financijskog središta koje može konkurirati New Yorku i izolirati njezino gospodarstvo, pokazalo je istraživanje koje je naručila lobistička skupina bankara i upravitelja imovinom.

Premijer David Cameron obećao je da će ponovno razmatrati uvjete britanskog članstva u EU-u i održati referendum o ostanku ili izlasku iz EU-a do kraja 2017. godine, ako na izborima iduće godine pobijedi njegova konzervativna stranka.

No, mnoge najutjecajnije banke, osiguravateljske kuće i upravitelje imovinom u londonskom Citiju sve više zabrinjava da bi Cameronovo 'kockanje' moglo izazvati izlazak iz EU-a tog 2.500 milijardi dolara vrijednog gospodarstva, šestog najvećeg u svijetu.

Skupina City UK, čije članove čine upravitelji imovinom, banke, osiguravateljske i računovodstvene tvrtke, upozorila je da bi izlaskom iz EU-a Britanija izgubila na utjecaju, postala manje atraktivnom za ulagače i ranjivom na propise na koje London ne može utjecati.

"To je još jači dokaz da bi izlazak Britanije iz EU-a bilo posljednje što toj zemlji treba. To bi uništilo naš teško stečeni oporavak. Bili bismo izolirani na margine i naš budući prosperitet bio bi ograničen kroz više generacija", ustvrdio je državni tajnik u ministarstvu financija Danny Alexander.

"Ovaj rigorozan i iscrpan rad jasno pokazuje da bi napuštanje EU-a dovelo do rasta cijena, veće nezaposlenosti, slabijeg gospodarskog rasta i smanjenja realnih plaća", kazao je Alexander, ujedno član stranke liberalnih demokrata.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

velika britanija, london, europska unija