Hrvatska

REAKCIJA: Slavko Linić: Sveučilište u Rijeci je dobilo novac jer ga je jedino zaslužilo

'Netko kome je stalo do rata između akademske zajednice pokazao je svoje pravo lice.'

Piše: PolitikaPlus

Ministar financija Slavko Linić je, kao i njegov kolega u Vladi, ministar znanosti i obrazovanja Željko Jovanović, odbacio medijske napise po kojima je pogodovano riječkom Sveučilištu za dobivanje sredstava iz EU fondova, istaknuvši da je samo riječki projekt bio spreman za financiranje.

Na konferenciji za novinare u Jovanovićevu ministarstvu, Linić je istaknuo da ni jedan drugi projekt, koji je bio prijavljen za europska sredstva, osim onoga Sveučilišta u Rijeci, nije bio spreman za financiranje.

Netko kome je stalo do rata između akademske zajednice pokazao je svoje pravo lice, iznoseći i dokument za koji je pitanje kako je i došao do njega. I ono što je najgore, tumačeći dokument zlonamjerno

"I to je ono što je Ministarstvu financija bilo dovoljno da odlučimo da nikome ne damo nalaz osim Ministarstvu znanosti, kojemu je potrebno da ima taj nalaz jer se odnosio na prethodni period, da zna što nastaviti sa svojom aktivnošću u 2012. i 2013. godini. I to je razlog zašto je nalaz samo dan Ministarstvu, a nije dan ljudima kojima je cilj svađa i rat. I danas vidimo da smo bili u pravu", istaknuo je Linić.

Rektora zagrebačkog Sveučilišta Aleksu Bjeliša prozvao je da otvara sukob između riječkog i zagrebačkog svučilišta. "Netko kome je stalo do rata između akademske zajednice pokazao je svoje pravo lice, iznoseći i dokument za koji je pitanje kako je i došao do njega. I ono što je najgore, tumačeći dokument zlonamjerno", poručio je Linić.

Naglasio je kako se iz inspekcijskog nalaza, za kojega Jutarnji list navodi kako dovodi u sumnju ministra Jovanovića da nije pratio proceduru prilikom dodjele europskih sredstava hrvatskim sveučilištima, vidi da od 2009. do 2011. nije bilo nepravilnosti u postupcima, te da je projekt riječkog Sveučilišta bio spreman i pogodan za financiranje.

"To je nama bilo dovoljno da Ministarstvu znanosti damo mogućnost da u 2012. i 2013. godini nastavi sa radom", istaknuo je Linić, naglasivši da, unatoč osjetljivosti, novci iz EU ipak ne bi smjeli služiti za "ratovanje u akademskoj zajednici". Izrazio je nadu da neće biti takvih ratova, nego ozbiljnog rada na projektima, "jer još ima sredstava za povlačenje, a s ovakvim ratovima i ovakvim neistinama sigurno ih nećemo povlačiti".

Zamjenik ministra znanosti, obrazovanja i sporta Saša Zelenika, također Riječanin kao i Jovanović i Linić, napomenuo je kako je nemoguće izbjeći donositi odluke koje imaju utjecaja i na sredine iz kojih dolaze oni koji odlučuju.

"Ako postoji bilo kakva sumnja, obratit ću se Povjerenstvu za sukob interesa, jer u zakonu piše da ako postoji dvojba, dužnosnik može zatražiti njihovo mišljenje. Dapače, ako postoji i najmanja sumnja, tri minute poslije toga više neću biti ovdje. Ali, bit će netko drugi koji će dolaziti iz Zadra, iz Osijeka, iz Zagreba, isto će morati odlučivati o ovom sveučilištu u Zadru, Osijeku ili Zagrebu", poručio je.

Za rektora Bjeliša rekao je kako 15-ak godina vodi "pola znanstvenog sustava ove države, i onda počne s procjenom jednog projekta od 140 milijuna eura pa ga spusti na 40, pa ga onda poslije za pet godina nema nigdje i onda se žali da taj projekt nije dobio sredstva".

"A s drugim krene s 200 i završi na 800 milijuna eura. I još danas taj projekt nije na indikativnoj listi jer još danas, pet godina nakon te 2009. godine, ne zadovoljava osnovne kriterije uopće da bi došao na indikativnu listu da bi mu mogli pomoći da se pripremi", istaknuo je Zelenika.

Rektora zagrebačkog Sveučilišta prozvao je i da zanemaruje prioritete Hrvatske, ali i EU iz koje poručuju da se za obrazovanje dvije trećine sredstava iz fondova ulaže u ljude, a jedna trećina u infrastrukture. "Preko četiri Pelješka mosta ima ambiciju rektor Bjeliš, ali u osam godina, odnosno barem pet od kada je otvoren ovaj poziv, nije uspio riješiti vlasničke odnose za te projekte. Četiri Pelješka mosta potražuje na nečemu što nije prioritet EU i što neće dobiti uz svu našu pomoć", istaknuo je.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

sveučilište, rijeka, slavko linić