Hrvatska

ODBACUJU OPTUŽBE: Sveučilište u Rijeci: Novac smo dobili transparentno, nije nam pogodovao ministar Jovanović!

'Zaslužili smo ta sredstva i dobili ih putem natječaja.'

Piše: PolitikaPlus

Sveučilište u Rijeci u priopćenju ističe da je ono potpuno transparentno dobilo prednost pri povlačenju sredstava jer je bilo u mnogo većoj mjeri pripremljeno nego zagrebačko, demantirajući time današnji članak u Jutarnjem listu u kojemu se navodi da je ministar Jovanović pogodovao tom Sveučilištu.

Proceduralna pogreška ili neusuglašenost Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i Ministarstva financija, odnosno određenih službenika u ministarstvima, ne znači i da Sveučilište u Rijeci ne zaslužuje ta sredstva, kao i da mu je na bilo koji način pogodovano

Sveučilište u Rijeci navodi da je moguće, s obzirom na to da je posrijedi prva procedura povlačenja europskih sredstava takve vrste, da je u cijelome postupku došlo do određenih birokratskih komplikacija. To, dodaju, nikako ne umanjuje činjenicu da je riječko Sveučilište bilo spremno za prijavu i provedbu projekta i povlačenje europskih sredstava. Proceduralna pogreška ili neusuglašenost Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i Ministarstva financija, odnosno određenih službenika u ministarstvima, ne znači i da Sveučilište u Rijeci ne zaslužuje ta sredstva, kao i da mu je na bilo koji način pogodovano, istaknuto je.

Napominje se da se u objavljenom članku u Jutarnjem listu u kojem se tvrdi da je ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović pogodovao tom Sveučilištu ne razotkriva apsolutno ništa što već javnosti nije poznato.

Jedino čudi zašto se ta trakavica povlači već godinama i "izvlači" po potrebi u dnevnopolitičke svrhe te u čije ime i za čije interese nikomu dobronamjernomu nije jasno, stoji u priopćenju.

Zagrebačko i riječko sveučilište nisu rivali, nego partneri u napretku hrvatske znanosti i visokog školstva. Stoga i natjecanje za sredstva koja su im dostupna zapravo ne predstavlja međusobno natjecanje, već natjecanje u europskim razmjerima, ističe se u priopćenju.

Nadalje se ocjenjuje da će Hrvatska teško povlačiti novac iz strukturnih fondova, posebice ako se bude vodila politika po načelu "bolje da susjedu krepa krava".

Sveučilište u Rijeci naglašava da je nevjerica ovom situacijom veća time što tvrdnje dolaze iz kruga koji bi po prirodi stvari trebao imati širinu i sposobnost sagledavanja budućnosti Hrvatske. Jedini način da budemo uspješniji je upravo intenzivna suradnja svih sveučilišta, istaknuto je u priopćenju.

Komentirajući izvještaj Ministarstva financija o proračunskom nadzoru provedenom u MZOS-u, rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš napominje kako on ima "bogatu povijest". Kada su krajem 2011. objavljeni rezultati procedure financiranja projekata iz europskih fondova, rekao je Bjeliš za Hinu, projekti Sveučilišta u Zagrebu zaustavljeni su i vraćeni na početak, a potporu za daljnje financiranje dobio je jedino prijedlog Sveučilišta u Rijeci.

Nezadovoljan time, rektor zagrebačkoga Sveučilišta zatražio je od Ministarstva financija da ispita kriterije po kojima su financirani znanstveni projekti. Premda je Ministarstvo nadzor završilo u ljeto 2012., Bjeliš, kako je rekao, nalaz nije dobio na uvid uz obrazloženje tadašnjeg pomoćnika ministra financija Branka Šegona da na to nema pravo jer ne zastupa instituciju koja je predmet nadzora. Nakon toga je na savjet pravnih stručnjaka, zatražio uvid u izvještaj kao građanin te je u veljači, kako navodi, dobio odgovor da je njegov zahtjev na sigurnosnoj provjeri, odnosno da se mora utvrditi mogu li mu ti dokumenti biti uručeni.

Zagrebačko i riječko sveučilište nisu rivali, nego partneri u napretku hrvatske znanosti i visokog školstva. Stoga i natjecanje za sredstva koja su im dostupna zapravo ne predstavlja međusobno natjecanje

Bjeliš se osvrnuo i na problem financiranja znanstveno-istraživačkoga rada, istaknuvši da je danas situacija još gora nego tada. Zagrebačko sveučilište i dalje nailazi na zapreke i probleme u dobivanju podrške od MZOS-a, tvrdi rektor, dodajući da ih se stalno vraća na početak.

Pritom navodi primjer zemljišta za izgradnju Znanstveno-učilišnog kampusa Borongaj. Sveučilište je, kaže Bjeliš, samo angažiralo stručnjake za rješavanje potrebne dokumentacije koju je trebao pribaviti MZOS. Nakon toga su 14 mjeseci čekali da Vlada donese odluku o darovanju zemljišta za izgradnju kampusa.

S druge strane, ministar Jovanović je na sjednici Vlade 13. veljače rekao kako su zahvaljujući državnim činovnicima, prije svega MZOS-u, skinute brojne "plombe" i riješeni problemi te se tako pomoglo Upravi Sveučilišta i donošenju odluke o darovanju.

Upozoravajući na neuspješnost u brizi za razvoj znanosti, Bjeliš ističe da su mali izgledi da se Hrvatska tehnološki i gospodarski pokrene ako se zanemari strateško ulaganje u obrazovanje, istraživanje i mlade znanstvenike.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

novac, sveučilište, rijeka, željko jovanović