4kotača

REVIZIJA: Srbija samo za gorivo i održavanje službenih vozila izdvaja 52 milijuna eura

Budući premijer Aleksandar Vučić najavio je da će vlada drastično smanjiti i broj službenih automobila i uvesti strožu provjeru korištenja.

Piše: PolitikaPlus

Srbija ima 31.000 službenih vozila od kojih se mnoga često zlorabe i koriste za privatne potrebe, izvijestila je Radiotelevizija Srbije (RTS), pozivajući se na podatke državne revizorske službe.

"Radili smo reviziju izravnih korisnika proračuna, a nismo obuhvatili vozila kojima se koriste jedinice lokalne samouprave. Kod 126 korisnika ustanovili smo da raspolažu s ukupno 26.966 vozila, a kada se tome dodaju i javna poduzeća i lokal došli smo do broja od 31.000 vozila", objasnio je za RTS državni revizor Radoslav Sretenović.

Revizor je, uz te podatake, izračunao da je državi godišnji trošak samo za gorivo i održavanje službenih automobila veći od šest milijardi dinara, odnosno oko 52 milijuna eura.

Do kraja travnja bit će završeno izvješće državne revizije, uključujući i zloporabe voznog parka, budući da se službenim automobilom u Srbiji vrlo često obavljaju i privatni poslovi.

Mediji su prošle godine, primjerice, objavili fotografiju automobila ministarstva financija u kojem je vožen kupus za zimnicu, dok je jedan dužnosnik MUP-a Srbije ocijenio prikladnim da službenim automobilom otputuje na odmor - u Bugarsku. Nadalje, ministar bez portfelja obavljao je službenim “audijem” obiteljsku kupnju, a zatim u zračnoj luci dočekao kćer i unuke.

Budući premijer Aleksandar Vučić najavio je da će vlada drastično smanjiti i broj službenih automobila i uvesti strožu provjeru korištenja.

Izvješće državnog revizora bi, po ocjeni RTS-a, vladi trebalo omogućiti da procijeni broj nužnih službenih vozila kako bi promijenila uredbu o korištenju službenog voznog parka, koja nije mijenjana od 2009. godine.

Najviši državni dužnosnici, prema sadašnjim podacima, koriste 313 automobila, a vlada je najavila da će i taj broj smanjiti.

Prema aktualnim procjenama, proračunski deficit Srbije u 2014. godini je 1,4 milijarde eura.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

SRBIJA, SLUŽBENI AUTOMOBILI