4kotača

POZITIVNO: Nastavlja se rast prodaje automobila u Europi; uzlet i u Hrvatskoj

Time je trend rasta ojačao u usporedbi s veljačom kada ih je registrirano osam posto više.

Piše: PolitikaPlus

Prodaja automobila u Europi ponovo je porasla u ožujku, sedmi mjesec zaredom, a trend prati i Hrvatska, pokazuju objavljeni podaci Europskog udruženja proizvođača automobila (ACEA).

U ožujku je u 27 zemalja Europske unije (bez Malte za koju podaci nisu bili dostupni) registrirano ukupno 1,45 milijuna novih automobila, što je 10,6 posto više nego u istom mjesecu prošle godine.

Time je trend rasta ojačao u usporedbi s veljačom kada ih je registrirano osam posto više.

Sva su velika europska tržišta zabilježila rast prodaje, pri čemu je najveći skok, za 17,7 posto, zabilježila Velika Britanija. Španjolsko je tržište poraslo deset posto, francusko 8,5 posto, dok su njemačko i talijansko bila gotovo izjednačena, sa stopama rasta od 5,4 odnosno pet posto.

Prodaja je poskočila i u Hrvatskoj, za 22,3 posto, uz prodanih 2.979 automobila. To bi značilo da je tržište zabilježilo snažniji rast nego u siječnju kada je na godišnjoj razini poraslo 14,7 posto. ACEA objavljuje podatke za Hrvatsku od siječnja ove godine.

Nedavno objavljeni podaci agencije Promocija Plus za ožujak također su pokazali skok broja registriranih novih automobila na godišnjoj razini, i to za 25,8 posto. Kao glavni razlog analitičari agencije naveli su nabavu novih vozila za vladu i ministarstva.

U prvom tromjesečju ove godine u 27 zemalja EU-a (bez Malte) registrirano je prema podacima europskog udruženja proizvođača automobila 3,25 milijuna novih automobila, što je 8,4 posto više nego u istom tromjesečju lani.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

prodaja, automobili, rast