Burze

TRŽIŠTE KAPITALA : Wall Street: Cijene dionica oštro pale, Nasdaq više od 3 posto

Dow Jones pao je 1,62 posto, na 16.170 bodova, dok je S&P 500 potonuo 2,09 posto, na 1.833 boda, a Nasdaq indeks 3,12 posto, na 4.054 boda.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

U četvrtak su na Wall Streetu cijene dionica oštro pale, pri čemu se Nasdaq indeks, pod pritiskom biotehnološkog sektora, strmoglavio više od 3 posto, što je njegov najveći dnevni pad u dvije i pol godine.

 

Dow Jones pao je 1,62 posto, na 16.170 bodova, dok je S&P 500 potonuo 2,09 posto, na 1.833 boda, a Nasdaq indeks 3,12 posto, na 4.054 boda.

 

Najviše je, 5,6 posto, jučer potonuo Nasdaq indeks biotehnološkog sektora, koji je donedavno predvodio po rastu cijena. Nakon snažnog rasta u prošloj godini, taj je sektor posljednjih tjedana izuzetno nestabilan. Otkako je krajem veljače dosegnuo rekordnu razinu, Nasdaq indeks biotehnološkog sektora strmoglavio se više od 19 posto.

 

Oštro su pale i cijene dionica nekoliko tehnoloških kompanija, koje su u posljednje vrijeme bile među najvećim dobitnicama na tržištu. Tako su dionice Facebooka i Netflixa jučer pojeftinile više od 5 posto.

 

Pad cijena posljedica je i opreza ulagača zbog početka sezone objave kvartalnih poslovnih rezultata, koja će idućih tjedana biti ključni pokretač tržišta u jednom ili drugom smjeru.

 

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da će dobit kompanija, čije su dionice u sastavu S&P 500 indeksa, u prvom tromjesečju u prosjeku biti za otprilike 1 posto veća nego u istom lanjskom razdoblju. To je znatno manje od procjena na početku godine, kada su analitičari očekivali rast dobiti za 6,5 posto.

 

Na nesigurnost ulagača ukazuje snažan, 15-postotni skok VIX 'indeksa straha' Čikaške burze opcija. Uspon tog indeksa pokazuje da ulagači pojačano osiguravaju svoje portfelje od mogućeg daljnjeg pada cijena dionica.

 

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer pale. Frankfurtski DAX skliznuo je 0,54 posto, na 9.454 boda, a pariški CAC 0,66 posto, na 4.413 bodova. Londonski FTSE indeks ojačao je, pak, 0,10 posto, na 6.641 bod.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

tržište, nyse, wall street, dionice