A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/G-H/grah-zapeceni-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Ministrica: Jedite manje graha i smanjite globalno zatopljenje | Politika+
Znanost

SMRDLJIVE EMISIJE: Ministrica: Jedite manje graha i smanjite globalno zatopljenje

Pozvala ih da na ''na umjerenu razinu'' svedu potrošnju graha.

Piše: PolitikaPlus

Britanska ministrica zadužena za probleme klimatskih promjena pozvala je u srijedu sunarodnjake da smanje konzumaciju pečenoga graha koji "smrdljivom emisijom" utječe na globalno zatopljenje.

Od 2009. upozoravalo se da je povećani uzgoj goveda, koja ispuštaju metan u atmosferu, jedan od glavnih krivaca za globalno zatopljenje, no stručnjaci su takve jednostrane tvrdnje odbacili.

Na britanske prehrambene navike upozorio je u zastupnik u Domu lordova koji je od ministrice zatražio da komentira tvrdnju iz emisije BBC-a da Velika Britanija ima najveću proizvodnju pečenoga graha i najveću potrošnju tog jela na svijetu

Ministrica Sandip Verma pozvala je Britance da na "na umjerenu razinu" svedu svoju potrošnju graha.

Prema studiji iz prosinca 2013., u Velikoj Britaniji je u 2012. bilo prodano pečenoga graha za gotovo 340 milijuna funti (411 milijuna eura).

Ugljični dioksid iz fosilnih goriva najviše sudjeluje u emisijama takozvanih stakleničkih plinova koji stvaraju na Zemlji atmosferu s učinkom staklenika, ali učinak metana je 20 puta veći, piše Daily Mirror.

Goveda poput krava proizvode šestinu ukupne emisije metana na planetu, a prema dosadašnjim izračunima metan ljudskog porijekla daleko je manje odgovoran, tek 1/5,000-ti dio od ukupnih emisija stakleničkih plinova, dodaje list.

Međutim, iako se zadnjih stotinjak godina koncentracija metana u atmosferi više nego udvostručila (sa 750 ppm na 1800 ppm), drugi su stručnjaci odbacili teze o odgovornosti 1.5 milijardi grla stoke na planetu jer metan nije jedini staklenički plin, a ukupni udio koji preživači imaju u nastanku globalnog zatopljenja je zapravo samo 2-3 posto.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

staklenički plinovi, metan, globalno zatopljenje, grah, sandip verma