Burze

TRŽIŠTE KAPITALA : Wall Street: Cijene dionica porasle više od 1 posto

Dow Jones ojačao je 1,11 posto, na 16.437 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,09 posto, na 1.872 boda, a Nasdaq indeks 1,72 posto, na 4.183 boda.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

U srijedu su na Wall Streetu cijene dionica porasle drugi dan zaredom, i to više od 1 posto, jer su bilješke s posljednje sjednice Feda pokazale da su čelnici američke središnje banke skloniji zadržavanju poticajnih mjera nego što se mislilo.

 

Dow Jones ojačao je 1,11 posto, na 16.437 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,09 posto, na 1.872 boda, a Nasdaq indeks 1,72 posto, na 4.183 boda.

 

Snažan rast cijena dionica zahvaljuje se objavi dijelova zapisnika s posljednje sjednice Feda, koji pokazuju da čelnici središnje banke ne kane žuriti sa zaoštravanjem monetarne politike.

 

Još nedavno smatralo se da će Fed, nakon što ukine poticajne programe kupnje obveznica krajem ove godine, ključne kamatne stope početi povećavati u proljeće iduće godine. No, sada je prevladalo mišljenje da do povećanja kamata neće doći prije polovice iduće godine.

 

Te su monetarne mjere dugo podržavale rast cijena dionica, stoga je ulagačima stalo da se politika jeftinog novca nastavi što dulje.

 

Zahvaljujući tome, jučer su porasle i cijene dionica u biotehnološkom te tehnološkom sektoru, koji su posljednjih tjedana bili pod snažnim pritiskom.

 

Među najvećim dobitnicama, s rastom cijene za 3,6 posto, našla se i dionica Alcoe, nakon što je dan prije najveći svjetski proizvođač aluminija objavio bolje poslovne rezultate za prvo tromjesečje nego što se očekivalo.

 

Izvješćem Alcoe počela je sezona objave kvartalnih poslovnih rezultata, koja će idućih tjedana biti ključni pokretač tržišta u jednom ili drugom smjeru.

 

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,68 posto, na 6.635 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,16 posto, na 9.506

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

dionice, kapital, tržište, nyse, BURZA, wall street