Hrvatska

NOVI UDAR: DIREKTIVA IZ EU Ugradite razdjelnike topline ili platite do 50 tisuća kuna kazne!

Stanari će po radijatoru plaćati 550 do 650 kuna, ali postoji šansa da ih sufinanciraju gradovi.

Piše: Vanja Deželić

Građani koji se griju na toplane ili imaju vlastite kotlovnice, morat će u zakonskom roku ugraditi razdjelnike topline na radijatore ili platiti kaznu. Problem je što razdjelnik košta od 550 do 650 kuna - po radijatoru!

Razdjelnici topline ugrađuju se na ogrjevna tijela (radijatore) u samostalnim uporabnim cjelinama (stanovima i poslovnim prostorima) krajnjih kupaca, koji su dio unutarnjih instalacija grijanja

Kazne su od deset tisuća kuna pa sve do pedeset tisuća i HEP Toplinarstvo zbog toga apelira da se već sada počne s rješavanjem ovog noviteta, koji bi prosječnom kućanstvu na godišnjoj razini mogao donijeti uštede od tridesetak posto. Rok za ugradnju razdjelnika u zgradama koje imaju više od 70 stanova je 31. prosinca 2015., a u zgradama s dva do 69 stanova 31. prosinca 2016.

Problem je što građani moraju platiti sami ovu ugradnju, a riječ je o oko stotinu tisuća stanova samo u Zagrebu. Znatan je to trošak, a pada u potpunosti na krajnje korisnike - osim ako se nešto ne promijeni i time omoguće neke olakšice.

- Razdjelnici topline ugrađuju se na ogrjevna tijela (radijatore) u samostalnim uporabnim cjelinama (stanovima i poslovnim prostorima) krajnjih kupaca, koji su dio unutarnjih instalacija grijanja. U skladu s člankom 29. Općih uvjeta za opskrbu toplinskom energijom (NN 129/06), unutarnje instalacije grijanja u samostalnim uporabnim cjelinama u nadležnosti su samih vlasnika samostalnih uporabnih cjelina, odnosno suvlasnika zgrade. U skladu s navedenim, važećim Pravilnikom o načinu raspodjele i obračunu troškova za isporučenu toplinsku energiju (NN 139/08, NN 18/09, NN 136/11, NN 145/11) propisano je da troškove ugradnje, održavanja i očitavanja razdjelnika topline snose sami vlasnici samostalnih uporabnih cjelina - rekao nam je direktor HEP Toplinarstva d.o.o. mr. sc. Robert Krklec, dipl. ing. el.

Regulativa je stupila na snagu 5. srpnja 2013. godine s novim Zakonom o tržištu toplinske energije, koji je prilagođen prema direktivama iz Europske unije. U tom zakonu, pod člankom 33. propisuje da svi vlasnici samostalnih uporabnih cjelina u zgradama izgrađenim prije stupanja na snagu tog Zakona radi racionalnijeg korištenja toplinske energije imaju obvezu ugraditi uređaje za lokalnu razdiobu isporučene toplinske energije (razdjelnike) ili mjerila za mjerenje potrošnje toplinske energije (kalorimetre), a bez obzira koju od ove dvije vrste uređaja ugradili, obavezno moraju ugraditi i uređaje za regulaciju odavanja topline (termostatske radijatorske ventile).

Prevedeno, vlasnici stanova moraju na svaki radijator postaviti razdjelnik vrijedan oko šest stotina kuna jer to propisuje Europska unija. Da nisu na udaru samo hrvatski građani, potvrdio nam je direktor Krklec.

Regulativa je stupila na snagu 5. srpnja 2013. godine s novim Zakonom o tržištu toplinske energije, koji je prilagođen prema direktivama iz Europske unije

- Prema našim saznanjima, u zemljama Europske unije, koje imaju slično uređene sustave kao Hrvatska, trošak ugradnje razdjelnika također su snosili vlasnici samostalnih uporabnih cjelina. Kao takav primjer možemo navesti susjednu Sloveniju, dok primjerice u Danskoj, gdje su vlasnici zgrada većinom stambene zadruge, ugradnju razdjelnika podmiruju zadruge.

Bitno je u ovoj priči napomenuti i da Zakon o tržištu toplinske energije propisuje obvezu da se priključenje svakog novog objekta na toplinski sustav mora izvesti na način da svaka samostalna uporabna cjelina unutar objekta ima ugrađeno zasebno mjerilo za mjerenje potrošnje toplinske energije te odvojen vodomjer za mjerenje potrošnje tople vode i vodomjer za mjerenje potrošnje hladne vode.

Sve ove mjere donijet će uštede i dugoročno to može biti utjeha vlasnicima stanova. Ali kratkoročno će to biti novi udar na džep, koji se udara sa svih strana. Naravno, uvijek ostaje i dojam kako su krajnji korisnici ti koji pate zbog silnih pravilnika, regulativa, direktiva i zakona.

 

Istovremeno, oni koji nude usluge, trljaju ruke. No da ne bi sve bilo tako crno, gradovi Velika Gorica, Samobor i Zaprešić omogućili su građanima olakšice.

Prema našim saznanjima, u zemljama EU, koje imaju slično uređene sustave kao Hrvatska, trošak ugradnje razdjelnika također su snosili vlasnici samostalnih uporabnih cjelina

- Velika Gorica, Samobor i Zaprešić, koje HEP Toplinarstvo d.o.o. opskrbljuje toplinskom energijom, a koji su u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost tijekom 2013. godine sufinancirali ugradnju razdjelnika topline i termostatskih ventila za dio korisnika stambenih zgrada priključenih na toplinske sustave u navedenim gradovima - ističe Krklec.

Bit će zanimljivo vidjeti hoće li i veći gradovi omogućiti takve olakšice građanima, posebno jer su neki, kao Zagreb, građanima naplaćivati i stvari koje uopće ne koriste. Stoga nije teško biti pesimist, jer ako nekoga tjeraš da plaća usluge kojima nema pristup, kako očekivati da će dobiti olakšice za usluge koje moraju koristiti?

U prvoaprilskom tonu može se dodati kako je dobro što, primjerice, građani Zagreba i koji ne koriste usluge HEP Toplinarstva neće morati plaćati razdjelnike na radijatorima, koje možda niti nemaju...

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

grijanje, radijator, stan, kazna, toplinarstvo, hep, robert krklec, razdjelnik