Scena

MAFIJA: Proračun organiziranog kriminala u Italiji je veći od proračuna EU!

'Godišnji budžet organiziranog kriminala u Italiji prelazi 200 milijardi eura. Od tog novca tek se 10 posto investira u Italiji.'

Piše: PolitikaPlus

Godišnji proračun organiziranog kriminala u Italiji je veći od proračuna Europske unije, s većinom novca potrošenog izvan Italije, objavilo je u srijedu talijansko ministarstvo vanjskih poslova.

"Godišnji budžet organiziranog kriminala prelazi 200 milijardi eura", kazao je Giovanji Brauzzi, direktor odjela sigurnosti u ministarstvu, dodavši da se od tog novca tek 10 posto investira u Italiji, a ostatak u zemljama Europe i drugdje po svijetu.

"Svagdje imaju dobre prijatelje", kazao je Brauzzi.

Za usporedbu, budžet EU-a za 2014. iznosi 140 milijardi eura. Brauzzi je na konferenciji o kibernetičkoj sigurnosti u Bruxellesu također kazao da mafija, kada su u pitanju manje kibernetičke prijetnje na internetu, surađuje s talijanskim pravosuđem u "obostrano korisnom odnosu".

Prema njegovim riječima, mafija ustupa dokaze pravosudnim tijelima kako bi se pronašle te skupine i zaustavile prijetnje i na taj način zaštitile njihove vlastite aktivnosti i nastavio 'business as usual". Na platnoj listi mafije su vrhunski odvjetnici i menadžeri.

Brauzzi tvrdi da je talijanski organizirani kriminal duboko usađen u "najvažnije tvrtke u financijskom sektoru".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

novac, eu, italija, mafija