Znanost

PRIZNANJE: Ruđerovci postali partneri u najbolje ocijenjenom EU projektu

Znanstvenici Zavoda za elektroniku Instituta Ruđer Bošković (IRB) postali su partneri na multidisciplinarnom projektu MAESTRA.

Piše: PolitikaPlus
"FET (Future and Emerging Technology) projekti posebna su kategorija EU projekata od kojih se očekuje stvaranje novih znanstvenih i tehnoloških iskoraka stoga nam je izuzetno zadovoljstvo što smo partneri na ovom EU projektu", dodao je Šmuc.

Znanstvenici Zavoda za elektroniku Instituta Ruđer Bošković (IRB) postali su partneri na multidisciplinarnom projektu MAESTRA u sklopu posebnog natječaja FET-Xtrack Sedmog okvirnog programa (FP7) Europske unije vrijednom 1,75 milijuna eura, od čega 270 tisuća eura pripada IRB-u, izvijestili su danas iz toga Instituta.

Europska komisija izvrsno je ocijenila projekt MAESTRA koji je prvi na rang listi od osam projekata odobrenih za financiranje, od ukupno 318 pristiglih prijedloga, izjavio je predstojnik Zavoda za elektorniku i koordinator projekta na IRB-u Tomislav Šmuc.

"FET (Future and Emerging Technology) projekti posebna su kategorija EU projekata od kojih se očekuje stvaranje novih znanstvenih i tehnoloških iskoraka stoga nam je izuzetno zadovoljstvo što smo partneri na ovom EU projektu", dodao je Šmuc.

Projektni tim čine stručnjaci u području informacijskih i komunikacijskih tehnologija iz pet europskih zemalja. Oni će tijekom sljedeće tri godine razvijati novu generaciju algoritama strojnog učenja koji bi svoju primjenu trebali naći u različitim područjima od molekularne biologije, mobilne telefonije, senzorskih i pametnih energetskih mreža, te području multimedija i socijalnih mreža.

Istraživački tim IRB-a, u kojemu su još Fran Supek i Dragan Gamberger iz Zavoda za elektroniku, imat će važnu ulogu u primjeni novih algoritama na problemima iz područja molekularne biologije kao što je predviđanje funkcije gena ili istraživanje utjecaja sastava mikrobioma (sustava bakterijskih mikrorganizama, primjerice u crijevima ili na koži) na ljudsko zdravlje, ističu iz Instituta.

Neke od navedenih primjena novih modela strojnog učenja mogle bi utjecati i na razvoj personalizirane medicine ili društvenih medija, a rezultati bi istodobno trebali biti značajni i za razvoj računarske znanosti kao nova teoretska i praktična metodologija u području umjetne inteligencije.

Svakodnevna primjena računala u svim područjima ljudske djelatnosti, stvaranje sve većih baza podataka te povezivanje računala putem interneta dovodi do nagomilavanja ogromnih količina podataka. Prirodno se nameće potreba da nam računala pomognu u analizi tih podataka. Upravo zato, znanstvenici konstantno razvijaju nove generacije algoritama za obradu podataka, a pritom se suočavaju sa sve većim izazovima.

Uz stručnjake iz IRB-a, u projektnom timu MAESTRA-e su znanstvenici s Instituta Jožef Stefan iz Slovenije, portugalskog INESC TEC-a, Sveučilišta SS Ćirila i Metoda iz Makedonije te Universita degli Studi di Bari 'Aldo Moro' iz Italije.

Zavodu za elektroniku IRB-a dobivena sredstva omogućit će prije svega unaprjeđenje istraživačkog potencijala te zapošljavanje mladog znanstvenika istraživača (poslijedoktoranda) u razdoblju do 3 godine.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Institut Ruđer Bošković, MAESTRA, ZNANOST